Vreau sa devin sofer Uber
Acte necesare, procedura de înregistrare Uber și modul de colaborare al șoferilor
Ghid util pentru persoanele interesate sa desfasoare activitatea de Transport Alternativ, repectand toate reglementarile legale din Ordonanța de urgență nr. 49/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto in anul 2021-2022
Am decis sa publicam acest ghid de indrumarea a soferilor care doresc sa inceapa sa desfasoare aceasta activitate, respectand reglementarile Ordonanței de urgență nr. 49/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto. Acest ghid are rolul de a explica pe intelesul tuturor care este mecanismul de lucru abordat de firmele partenere (flote partenere), ce comisioane percep acestia, care sunt obligatiile flotelor fata de sofer si fata de contributia la bugetul de stat a taxelor si a impozitelor, pe care acestia trebuie sa le plateasca lunar. Ce riscuri isi asuma un sofer colaborand cu o firma care nu respecta reglementarile in vigoare si care sunt avantajele in cazul unei colaborari 100% legala.
Eliberare copie conformă pentru transport alternativ în București
Uberfleet te ajuta sa obții copia conformă și ecusoanele pentru Uber si Bolt, fără costuri suplimentare
In primul rand trebuie menionat faptul ca serviciile de transport alternativ sunt reglementate de OUG 49/2019, iar pana la 01 februarie 2020 toate firmele si soferii au beneficiat de o perioada de tranzitie pentru a se conforma noilor reglementari.
Încă de la 1 Noiembrie 2019, Uberfleet Partner este activ ca Operator de Transport Alternativ autorizat ARR si este afliliat la platfomele Uber si Bolt.
Colaborarea intre sofer si Uberfleet are la baza trei contracte.
- Contract de locatiune/ inchiriere a autoturismului propietate personala.
- Contractul individual de munca
- Conventia de colaborare.
Contractul de inchiriere se declara la ANAF pentru a obtine un exemplar stampilat, exemplar ce trebuie depus la ARR, sau dupa caz depus prin SPV, urmand sa depunem recipisa ca dovada a inregistrarii.
Copia conforma a autorizatiei pentru transportul alternativ se elibereaza, conform cererii operatorului de transport alternativ, pentru o perioada de 1 an, 2 ani sau 3 ani, fara a depasi perioada de valabilitate a autorizatiei de transport alternativ, numai pentru autoturismele care au la data expirarii valabilitatii copiei conforme mai putin de 15 ani vechime de la data fabricatiei. Deci maxim 12 ani vechime, pentru 3 ani valabilitate. Pentru eliberarea copiei conforme este necesar ca ITP-ul sa fie refacut in regim de 6 luni
CREAREA UNUI CONT UBER IN 2021
Documente necesare
Crearea unui cont Uber necesită o adresă de e-mail validă și un număr de telefon. De asemenea, trebuie să creezi o parolă și să accepți Termenii și condițiile și Politica de confidențialitate de pe site-ul Uber.
Procedura de inregistrare presupune sa ai langa tine cateva documente pe care trebuie sa le incarci pe platforma Uber.
Permis de conducere (obținut de minim 2 ani)
Carte de identitate (vârsta minimă 21 de ani)
Certificat profesional pentru conducătorii auto în regim de închiriere
Cazier judiciar fără înscrisuri
Cazier auto (Istoric auto)
O fotografie de profil pentru șofer
Câștigă 300 lei bonus la înregistrare, folosind invitația noastră
Șoferul trebuie să realizeze 50 de curse în București, din momentul în care își activează contul
ALEGEREA PARTENERULUI
Ca sa poti desfasura acesta activitate in calitate de sofer este necesar sa aderati la o flota (societate comerciala autorizata ARR). Operator de transport alternativ poate fi orice persoană fizică (PFA) care se autorizeaza la ARR, întreprindere individuală, întreprindere familială sau persoana juridică. O sa explicam situatia in care soferul doreste colaborare cu o societate autorizata ARR, nu o sa explicam care sunt procedurile de autorizare ca Operator de Transport, deoarece sunt o multime de firme care va poate oferii suport in acest sens.
In Romania, firmele mici, cu o cifra de afaceri anuala sub 300.000 lei, pot sa sa se inregistreze ca neplatitoare de TVA. Majoritatea flotelor care ofera servicii de acest fel, sunt neplatitoare de tva in Romania, acestea obtinand un certificat de TVA Intracomunicar de la ANAF. Orice flota care este platitoare de TVA intracomunicar care colaboreaza cu mai mult de 5-10 soferi, risca sa depaseasca plafonul.
Codul intracomunitar (special) de TVA este un cod care se folosește de către firmele care nu sunt înregistrare în scopuri de TVA în România – altfel spus, de firmele neplătitoare de TVA. Acest cod este necesar pentru a putea colabora cu firme din Uniunea Europeană. Mai multe despre TVA poti citi pe Smart Bill

Firme platitoare de TVA Intracomunitar/ TVA National
* Firmele care sunt platitoare de TVA Intracomunitar percep soferilor un comision de 10% din valoarea incasata, urmand ca din suma colectata, firma sa plateasca toate taxele si impozitele aferente. Cota TVA se aplica doar la comisionul de 25% incasat de Uber. Chiar si asa, dupa ce sunt sunt platite toate taxele, din cei 10% patronul ramane cu un profit de 1%. In cel mai fericit caz.
* Firmele care sunt platitoare de TVA national nu au cum sa perceapa comision de 10% din valoarea incasata, deoarece cota TVA se aplica la toata suma facturata (Brut). Nu pot sa opresti un comision de 10% din suma incasata, cand este de platit 19% din suma bruta facturata. Avantajul este ca firmele platitoare de tva in Romania, pot deduce din TVA cu cheltuieli eligibile. In acest sens, soferul poate aduce bonuri de reparatii, cheltuieli cu combustibil, etc. Chiar si asa, nu se pot acoperii cheltuielile societatii dintr-un comision de 10%
Ce taxe sunt platite?
TVA intracomunitar: Avand in vedere ca Uber are sediul in Comunitatea Europeana, cota tva de 19% se aplica la comisionul incasat de acesta si se plateste in Romania, conform reglementarilor fiscale de la noi din tara.
TVA National: Cota de 19% se aplica la suma bruta facturata. TVA-ul se poate deduce cu cheltuielile
Impozitul pe Venit: Acesta este impozitul pe venit al microintreprienderilor (SRL) si la firmele neplatitoare de tva (intracomunitar), se aplica la valoarea bruta. La societatile platitoare de TVA national, cota TVA se obtine din valoare neta (valoarea fara tva). In functie de numarul de angajati din societati, cat si de norma de munca in care sunt incadrati, firma plateste 1% sau 3%. Acest impozit nu se poate deduce cu cheltuieli.
Impozitul pe profit: Acesta este cunscut ca si impozit pe dividende. La inchiderea bilantului trimestrial si repartizarea profitului, patronul isi poate ridica din societate profitul, urmand sa plateasca pentru acesta un impozit de 5%. In 2018 a fost introdusa contributia la sanatate (CASS), in procent de 10%, care revine persoanelor care incaseaza dividendele. cota de 10% pentru sanatate platita de persoanele fizice are loc doar in cazul in care acestea obtin intr-un an din dividende si alte activitati independente (chirii, drepturi de proprietate intelectuala, activitati agricole) venituri cu valoare cel putin egala cu 12 salarii de baza minime brute (adica minim suma de > 12 luni * 1900 lei salariul brut minim pe economie = 22.800 lei)
Contributii sociale la contractul individual de munca: Contractul de munca este obligatoriu pentru toti soferii Uber care desfasoara activitate de transport altrnativ. In acest sens, valoarea contributiilor este retinuta automat din totalul incasarilor.
Impozitul pe venitul soferului: Orice suma incasata de sofer in urma activiatii trebuie impozitata ca atare. Impozitul de 10% pe venit se poate declara prin completarea declaratiei unice in baza unui contract. Exista solutii practice care pot ajuta soferul sa incaseze toata suma legal, iar impozitul anaf sa fie foarte mic. Atat de mic, incat nu merita sa risti evitand sa-l declari. (Exemplu: La la 9500 lei realizati pe aplicatie, 7500 lei este suma incasata de sofer, iar separat impozitul pe tot venitul este de doar 200 lei).
Explicatie: Daca valoarea unei curse realizate de sofer printr-o firma cu tva intracomunitar este de 7.5 lei, inseamna ca valoarea platita de client este 10 lei. Diferenta de 2.5 lei reprezinta comisionul UBER 25%. Firma are obligatia sa plateasca la bugetul de stat TVA 19% din 2.5 lei (0,40 lei). Acest TVA nu se poate deduce cu tva-ul din cheltuieli, iar in cazul in care cifra de afaceri depaseste 300.000 lei/ an, firma devine platitoare de TVA in Romania, urmand ca aceasta sa colecteze TVA 19% din suma integrala, adica 19% din 10 lei (1,6 lei)
Daca iti doresti sa obtii o simulare reala a veniturilor, poti incerca calculatorul nostru online pentru Uber sau Uber Eats.
Acte necesare pentru eliberare copie conformă – Uber și Bolt
Documente care stau la baza copiei conforme si a ecusoanelor pentru Transport Alternativ de Persoane cu Conducător
Copie a autorizației pentru transportul alternativ cu autoturism şi conducător auto
Copii ale certificatelor de înmatriculare şi cărţilor de identitate pentru autoturismele, pentru care se doreşte eliberarea copiei conforme
Declaraţia pe propria răspundere privind îndeplinirea de către autoturismele respective a condiţiilor prevăzute la art.19 din O.U.G. nr.49/2019;
Copia contractului de închiriere a autoturismului;
Cererea se depune la Agenţia Teritorială a Autorităţii Rutiere Române – ARR emitentă a autorizației pentru transportul alternativ cu autoturism şi conducător auto.
Copiile conforme se eliberează numai pentru autoturismele deţinute în proprietate, închiriere sau comodat, indiferent unde sunt înmatriculate acestea.